Felis’te hangi ajans kaç ödül aldı?

Felis’te hangi ajans kaç ödül aldı?
MediaCat dergisi tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Mediacat Felis Ödülleri töreninde en çok birincilik ödülünü alan ajans Rabarba oldu.
MediaCat dergisi tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Mediacat Felis Ödülleri töreni, 22 Eylül Perşembe günü Swissotel Bosphorus’ta, reklam ve medya dünyasının önde gelen isimlerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Avea CEO’su Erkan Akdemir’in jüri başkanlığı görevini üstlendiği yarışmaya 33 kategoride toplam 685 başvuru yapıldı.
Felis Ödül Gecesi’nde en çok birincilik ödülü alan ajans Rabarba oldu. Rabarba Garanti Bankası, Turkcell ve Doğuş Grubu / Vogue Türkiye için hazırladığı işlerle geceden 6 ödülle ayrıldı. Bu işler arasından “İnternet Bankacılığını Kullanmayan Son İnsan” Felis Büyük Ödülü’nün sahibi oldu.

Dijital reklam yatırımları açıkhavayı geçti


Dijital reklam yatırımları açıkhavayı geçti

12 Eylül 2011'de Reklamcılar Derneği yaptığı bir basın toplantısıyla ilk 6 ayın reklam yatırımlarını açıkladı. 2010 yılına göre 2011'in ilk 6 ayında reklam yatırımlarında %24'lük bir büyüme gerçekleşti.

Toplam 2 milyar 277 milyon TL olarak gerçekleşen reklam harcamalarında, Reklamcılar Derneği'ne üye medya ajanslarından elde edilen veriler dikkate alındı.İlk yarıda piyasalarda görülen hareketliliğin reklam sektörüne olumlu yansımaları olduğu görüldü. İkinci yarıda büyümenin yavaşlayacağı ve yıl sonu itibarıyla toplamda %20’lik bir büyüme yaşanacağı öngörülüyor.

EN BÜYÜK PAY TELEVİZYONA
Reklam yatırımlarının %57.81’ini televizyon, %24.25’ini basın, %7.18’ini dijital, %6.88’ini açıkhava, %2.66’sını radyo, %1.23’ünü sinema mecralarına gitti. Dijital mecra yatırımları açıkhavayı geçerek üçüncü sıraya yükseldi.

TÜİK verilerine göre, 2011 ilk çeyrekte en fazla büyüyen sektör toptan/perakende ve ticaret olurken, inşaat sektörü %14.8’lik büyüme ile en hızlı büyüyen ikinci sektör oldu.

İlk 6 ayın en büyük 10 reklamvereni arasında telekomünikasyon sektörü ağırlığı ele geçirdi. Turkcell, P&G, Benckiser, Unilever, Ülker, Hayat Kimya, Avea, TTNet, Türk Telekom, Vodafone başı çeken reklamverenler oldu.

Bu yıl tüm mecralarda dönem itibarıyla büyümenin itici gücünü oluşturan sektörler sırasıyla Kamu Kuruluşları-Siyasi Partiler, Sağlık Medikal, İnşaat-Dekorasyon Hizmetleri, Mobilya, Ev Tekstili -Eşyaları, Eğlence, Kültür Sanat-Sporla İlgili Faaliyetler ve Eğitim oldu.

2011 yılı Ocak-Haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla toplam pazar %53,9 artarak 445.090 adede yükseldi. (Otomotiv Distribütörleri Derneği)

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği verilerine göre AVM ciroları ilk 6 ayda geçen yıla göre %15 artış oldu. Anadolu’daki AVM’lerde ise bu artış %18 olarak gerçekleşti.

Ocak-Temmuz 2011 döneminde buzdolabı, derin dondurucu, çamaşır makinesi, kurutucu, bulaşık makinesi ve fırından oluşan 6 ürün grubunun üretim adetleri geçen yılın aynı dönemine göre %10.18; satış adetleri %21.25 oranında artış gösterdi. (TÜRKBESD-Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği)

01 - 30 NİSAN 2011 TV İZLENME PAYLARI (%)


PRIME TIME TÜM KİŞİLER İZLENME PAYLARI (%)
KANAL D                  22.1
SHOW                        13.8
ATV                            11.3
FOX                            8.2
STAR                         6.7                                          
STV                            4.8
KANAL7                    3.1
FLASH                       1.6
           


PRIME TIME A/B SES İZLENME PAYLARI (%)
KANALD                   21.1
SHOW                        17.8
ATV                            11.2
STAR                         7.6
FOX                            5.8                  
STV                            2.0
KANAL7                    1.1      
FLASH                       0.6


TÜM GÜN TÜM KİŞİLER İZLENME PAYLARI (%)
KANAL D                  15.8
ATV                            11.7
SHOW                        9.4                                          
FOX                            8.8
STAR                         6.8
STV                            4.2
KANAL7                    3.4
FLASH                       1.9
                       

TÜM GÜN A/B SES İZLENME PAYLARI (%)
KANALD                   15.3               
SHOW                        11.7
ATV                            11.0   
STAR                         7.3
FOX                            6.5                  
STV                            2.1
KANAL7                    1.4
FLASH                       0.9

Medya Planlaması nedir?

Medya planlaması; reklamcının mesajını hedeflediği kişilere ulaştırmak üzere medyanın ne şekilde kullanılması gerektiğinin belirlenme sürecidir. Bu süreç bir plan üzerine toplanmıştır ve biz bu plana Medya Planı deriz. Bir medya planı oluşturulurken öncelikle pazarlama ve reklam amaçları planlanır, daha sonra bu amaçları gerçekleştirmek için medyanın bize en iyi nasıl yardımcı olacağı belirlenir1.
Her reklamın ulaşmak istediği “hedef kitle” olarak adlandırılan belirli özelliklere sahip gruplar vardır. Medya planlamacıların görevi, medyanın farklı planlarını bir araya getirerek, reklam mesajının hedef kitleyle nerede, ne zaman ve ne frekansta karşılaşacağını belirlemektir. Eğer mesajımız hedef kitle tarafından okunmamış, duyulmamış veya izlenmemiş ise reklamımızın başarılı ve etkin olması mümkün değildir.Ancak medya alternatiflerinin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Dolayısıyla bu durum medya planlamacıların işlerini karmaşık bir hale getirmektedir. Hatta sadece medya araçlarının sayısı değil, aynı zamanda geleneksel dediğimiz klasik medya araçlarına yeni medyaların eklenmesi de planlamacıların rolünü ağırlaştırmaktadır. (Burada medya aracı olarak kastedilen bir dergi veya gazete çeşidi, bir televizyon programı veya bir radyo istasyonudur. Ancak reklam sektöründe gazete, dergi, televizyon, internet gibi reklam taşıyıcılara “medya”, hatta birçok durumda da medya yerine sektör ağzı olarak “mecra” ifadesi kullanılır.)
Medya planlamasının amacı; sistemli bir medya analizi ve medya planlaması çerçevesinde, reklam mesajının istenilen hedef kitleye mümkün olduğunca etkin bir şekilde ulaşmasını sağlamaktır.2Ancak reklam mesajımız ne kadar yaratıcı olursa olsun, hedef kitleye ulaşmamızı sağlayacak olan medya aracını yanlış seçmemiz halinde, belki mesajımızın duyulması hatta hakkında söz edilmesi sağlanır, fakat istenen geri dönüş elde edilemeyebilir.
Mevcut bütçe dahilinde veya daha iyi bir ifade ile önceden belirlenmiş stratejik iletişim amaçlarından yola çıkarak; ne zaman, hangi frekansta ve hangi medya araçlarının tercih edilmesi gerektiği sorularının yanıtlarını bulmak gerekmektedir. İdeal yanıtın bulunması ve reklam bütçesinin çeşitli medya araçları arasında paylaştırılması sorunu, genel olarak çözümlenemez; bu sorunun çözümü daha çok sistemli, düzenli bir sıralama içerisinde belirlenir4.
Medya planlama aşamalarına bakarsak stratejik kısmın yazılması için tek bir yol olmadığını görürüz, ancak bununla birlikte her bir medya planı içinde bazı ortak alanlar da vardır. Bu ortak alanların medya stratejileri belirlenirken medya planlamacı tarafından göz önüne tutulması gerekmektedir. Bu genel alanlar şunlardır:
1. Pazarın değerlendirilmesi,
2. Medya hedeflerinin tespiti,
3. Hedef kitlenin belirlenmesi,
4. Medya tercihlerinin incelenmesi,
5. Medya karmasının oluşturulması.
Medya planlamanın ilk aşamasında pazarın değerlendirilmesi yapılır. Değerlendirmenin amacı; satışlar ve pazar payı açısından markanın pazardaki geleceğinin belirlenmesidir
6. Ayrıca pazarın değerlendirilmesi yapılırken planlamacılar rakiplere ait faaliyetleri de incelemelidir. Bu da rakiplerin kimler olduğunu, tercih ettikleri medya araçları, medya harcama analizi gibi konularda rakiplerin takip edilmesi ile olur. Aynı zamanda rakiplerin olduğu kadar medya harcamaları bazında planlamacıların kendilerine ayrılan bütçeyi bilinmesi de son derece önemlidir.
Bundan başka planlamacılar, pazar yerinde coğrafik (dağıtım, bölgesel satışlar gibi), mevsimsellik ve satın alma döneminin incelemesini yaparak markanın pazardaki dinamiğinin geniş bir şekilde anlaşılmasını da sağlamalıdırlar.